środa, 15 maja 2019

Podpiwek - jak w PRL.



Podpiwek kujawski, domowe piwo jak za PRL-owskich lat. Oryginalny podpiwek możemy kupić w marketach w sieci Auchan.

Składniki:

woda wrząca 7 litrów
podpiwek 10 dag
czerstwy podpieczony razowy chleb 80 dag dla wzmocnienia smaku (można bez chleba)
1,5 garści szyszek chmielu
drożdże świeże 3 g 
cukier trzcinowy 30 dag
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2 łyżeczki

Wykonanie:

Wodę wraz z podpiwkiem, kromkami razowego chleba i chmielem doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 10 minut na tzw. małym ogniu. Studzimy, całość przelewamy przez sito i pieluchę tetrową. Dodajemy cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, mieszamy. Z całości odlewamy szklankę płynu i rozpuszczamy w nim drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do całości płynu, mieszamy. Zimny napój przelewamy go do butelek po wodzie mineralnej ( tak do 2/3 wysokości butelki) zgnieść butelki tak aby napój wypełniał jej całe wnętrze. Wszystkie butelki mocno zakręcamy i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Gaz który wytworzy się w butelkach, rozprostuje je i sprawi że butelki będą twardsze. Jeżeli ktoś się obawia "eksplozji" to na tym etapie można trochę tego gazu upuścić. Po tym okresie napój schładzamy w lodówce i pijemy ze smakiem.

UWAGA : Butelki odkręcamy bardzo powoli upuszczając zgromadzony tam gaz. W przeciwnym razie cały podpiwek ląduje na stole.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz