niedziela, 19 maja 2019
Sałatka warstwowa.
Pyszna zimna przystawka, sałatka warstwowa z sosem z jogurtów greckich z majonezem, makaronem i warzywami.
Składniki:
majonez 4 łyżki
grecki jogurt 400 ml
ogórek konserwowy 5 szt.
kukurydza puszka
groszek puszka
kurczak cały filet
przyprawa gyros
papryka żółta
papryka czerwona makaron drobny krążki
Wykonanie:
Jogurty greckie mieszamy z 4 łyżkami majonezu. Wymyty filet z kurczaka osuszamy ręczniczkiem papierowym, kroimy w kostkę mieszamy w przyprawie gyros i smażymy do miękkości. Papryki kroimy w kostkę, każdy kolor w osobnej miseczce. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Makaron gotujemy według instrukcji która jest na opakowaniu, na al dente.
Układamy warstwy od dołu:
warstwa smażonego kurczaka z przyprawą gyros
sos jogurtowo majonezowy
warstwa z czerwonej papryki
warstwa sosu
warstwa z drobno pokrojonych ogórków konserwowych
warstwa sosu
warstwa kurczaka
warstwa sosu
warstwa z żółtej papryki
warstwa ogórka
warstwa sosu
warstwa z makaronu
warstwa sosu
warstwa kukurydzy z zielonym groszkiem
Ułożoną sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy jako zimną przystawkę.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz