czwartek, 16 maja 2019

Tort urodzinowy.



Tort przełożony kremami o smaku czekoladowym, śmietankowym i tiramisu, ozdobiony borówkami i truskawkami.


Składniki:

biszkopt 3 plastry
krem śmietankowy
krem tiramisu
krem czekoladowy
wiśnie z nalewki
borówki amerykańskie 125 g
truskawki
herbata z cytryną do nasączania biszkoptów

Wykonanie:

Biszkopt:

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)

10 jajek
20 dag cukru
30 dag mąki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wykonanie biszkoptu:


Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!). Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
Pieczemy ok. 45 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Krem:

krem śmietankowy 1 opak.
krem tiramisu 1 opak.
krem czekoladowy 1 opak.

Kremy przygotowujemy w oddzielnych pojemnikach, według instrukcji na opakowaniu.

Wykonanie tortu:

Nasączamy herbatą z cytryną placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą z cytryną i nakładamy warstwę kremu tiramisu. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu śmietankowego na boki i górę tortu, dokładnie rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy tort kwiatkami na bokach tortu, układamy dekorację z kremu, borówek i truskawek. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz