niedziela, 23 czerwca 2019

Sernik owocowy na zimno.



Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak truskawki, borówki amerykańskie, mango i brzoskwinie. Nasza inspiracja do jego zrobienia pochodzi z Ciasto kokosowe z letnimi owocami.


Składniki:

Spód:

okrągłe biszkopty

Masa serowa z owocami:

mleko 400 ml
serek waniliowy, homogenizowany 400 gram
żelatyna 70 g
szklanka wrzącej wody
borówki amerykańskie 15 dag
truskawki 15 dag
brzoskwinie 2 szt.

Wierzch:

1 owoc mango
galaretki pomarańczowe 2 szt.
1,5 szklanki wrzącej wody

Wykonanie:

Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowany owoc mango wcześniej zagotowany w garnczku i wymieszany z galaretkami pomarańczowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie zagotowujemy 400 ml mleka, do mleka dodajemy rozpuszczoną w szklance wody 70 gram żelatyny, mieszamy, nie gotujemy. W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z gorącym mlekiem wymieszanym z żelatyną. Obieramy brzoskwinie ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i truskawki bez szypułek myjemy i osuszamy. Gdy masa serowa ostygnie dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem mango. Po wlaniu masy serowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań.















Smacznego!!!

UWAGA!!!

Sernik możemy robić również w tortownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz