Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak truskawki, borówki amerykańskie, mango i brzoskwinie. Nasza inspiracja do jego zrobienia pochodzi z Ciasto kokosowe z letnimi owocami.
Składniki:
Spód:
okrągłe biszkopty
Masa serowa z owocami:
mleko 400 ml
serek waniliowy, homogenizowany 400 gram
żelatyna 70 g
szklanka wrzącej wody
borówki amerykańskie 15 dag
truskawki 15 dag
brzoskwinie 2 szt.
Wierzch:
1 owoc mango
galaretki pomarańczowe 2 szt.
1,5 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowany owoc mango wcześniej zagotowany w garnczku i wymieszany z galaretkami pomarańczowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie zagotowujemy 400 ml mleka, do mleka dodajemy rozpuszczoną w szklance wody 70 gram żelatyny, mieszamy, nie gotujemy. W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z gorącym mlekiem wymieszanym z żelatyną. Obieramy brzoskwinie ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i truskawki bez szypułek myjemy i osuszamy. Gdy masa serowa ostygnie dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem mango. Po wlaniu masy serowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań.
Smacznego!!!
UWAGA!!!
Sernik możemy robić również w tortownicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz