środa, 5 czerwca 2019

Zupa minestrone z fasolą i makaronem.



Jest to zupa, ugotowana na bazie warzyw jak: cukinia, fasola, marchew, papryka czerwona, pietruszka, seler naciowy, z dodatkiem drobnego makaronu. 

Składniki:

2 marchewki
cukinia 1/2 szt. małej
ziemniaki 2 szt.
oliwa 3 łyżki
pietruszka 1 szt. korzeń
cebula 1 szt.
seler naciowy 2 łodygi
papryka czerwona 1 szt.
fasola biała 100 g
fasola czerwona 50 g
drobny makaron 100 g
bulion warzywny 2 litry
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
świeża bazylia
ser żółty starty
sól, pieprz

Wykonanie:

Fasole płuczemy i moczymy całą noc. W następnym dniu gotujemy w nieosolonej wodzie około 1 godziny, do jej miękkości. W osobnym garnczku gotujemy bulion warzywny z pasty rosołowej, ziemniaków, łodyg selera naciowego pokrojonego na talarki, marchewki i pietruszki pokrojonej na talarki. W między czasie kroimy drobno cebulę i smażymy z kostkami szynki na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju. Gdy warzywa w garnku będą już miękkie dodajemy ugotowane fasole, makaron, cebulę z kostkami szynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze około 10 minut, aż makaron zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco, posypaną startym serem i listkami świeżej bazylii.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz