sobota, 22 czerwca 2019

Zupa pomidorowa z kokardkami.



Zupa pomidorowa ugotowana na kurczaku, podana z makaronem kokardki.


Składniki:

ćwiartka z kurczaka 1 szt.
filet z kurczaka 1 szt.
suszona włoszczyzna
pasta rosołowa 1 łyżka
marchew 2 szt.
lubczyk mrożony
pietruszka korzeń 1 szt.
natka selera
koncentrat pomidorowy 100 g
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
śmietana 30% do zabielenia zupy

Wykonanie:

W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięso i pastę rosołową. Gotujemy do miękkości mięs, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. W między czasie gotujemy makaron. Do gotującej się zupy dodajemy czosnek, pieprz i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Ugotowaną zupę podajemy z makaronem kokardki i kawałkiem kurczaka. Dekorujemy natką selera.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz