poniedziałek, 29 lipca 2019

Boczek marynowany w słoiczku.



Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, marynowany w słoiczkach.


Składniki na 7 słoiczków 350 ml:

boczek wieprzowy 1,5 kg
czosnek 7 ząbków
liść laurowy 1-2 szt. na słoiczek
ziele angielskie 4 ziarenka na słoiczek
majeranek 2 łyżki
sól warzona 20 g/kg
pieprz ziołowy 1 łyżka

Wykonanie:

Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 3 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po 1-2 liściu laurowym, po 4 ziarenka ziela angielskiego i po trzy kawałki boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.

Pasteryzacja:

Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml   40 minut. Po 24 godzinach + 25 minut. Studzimy i przechowujemy w lodówce.












Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz