środa, 17 lipca 2019

Makaron łazanki z młodą kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami.



Ugotowany makaron łazanki z domowego kiszenia młodą kapustą, pieczarkami i mięsem.


Składniki:

młoda kiszona kapusta z marchwią 2 kg odciśnięta z soku
pieczarki 50 dag
łopatka wieprzowa 1 kg
pasta rosołowa 2 łyżki
olej 250 ml
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8 szt.
makaron łazanki 50 dag

Wykonanie:

W litrze wody z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy mięso i pieczarki. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą z soku kapustę, mieszamy i gotujemy 90 minut. Ugotowane mięso i pieczarki wyjmujemy z garnka, studzimy, kroimy w kostkę i z powrotem dodajemy je do garnka i dalej gotujemy. Jeżeli po tym czasie kapusta będzie już miękka doprawiamy do smaku pieprzem i solą. W między czasie gotujemy makaron łazanki. Ugotowaną kapustę z mięsem i grzybami wykładamy na durszlak i odciskamy z wywaru. Wywaru nie wylewamy, możemy zużyć go do ugotowania kwaśnicy. Odciśniętą kapustę z mięsem i grzybami przekładamy do brytfanki, dodajemy olej i mieszamy, dodając stopniowo odcedzony makaron łazanki. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz