czwartek, 4 lipca 2019

Morszczuk smażony, ziemniaki, surówka



Smażony morszczuk podany z młodymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.


Składniki:

morszczuk 2 szt.
młode ziemniaki 8 szt.
sól
pieprz cytrynowy
olej do smażenia
surówka z pekińskiej kapusty

Surówka:

kapusta pekińska
marchew
cebula 1 szt. mała
sól
pieprz ziołowy
majonez 2-3 łyżki

Wykonanie:

Surówka:


Kapustę kroimy w drobne paski, obraną marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, dodajemy majonez i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy przykrytą do lodówki.

Wykonanie dania:

Wymyte, oczyszczone ryby tniemy na połówki, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Obieramy ziemniaki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jednocześnie smażymy kawałki morszczuka na gorącym oleju. Usmażoną rybę podajemy z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz