Smażony morszczuk podany z młodymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
morszczuk 2 szt.
młode ziemniaki 8 szt.
sól
pieprz cytrynowy
olej do smażenia
surówka z pekińskiej kapusty
Surówka:
kapusta pekińska
marchew
cebula 1 szt. mała
sól
pieprz ziołowy
majonez 2-3 łyżki
Wykonanie:
Surówka:
Kapustę kroimy w drobne paski, obraną marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, dodajemy majonez i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy przykrytą do lodówki.
Wykonanie dania:
Wymyte, oczyszczone ryby tniemy na połówki, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Obieramy ziemniaki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jednocześnie smażymy kawałki morszczuka na gorącym oleju. Usmażoną rybę podajemy z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz