Polecam smaczny włoski deser tiramisu, deser który podnosi na duchu, gdy ktoś nie czuje się najlepiej...
Składniki:
serek mascarpone 500 g
żółtka jaj kurzych 4 szt.
biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
śmietana 30 lub 36% 330 ml
cukier puder 4 łyżki
kakao 3 łyżki
woda 2 szklanki
kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
Amaretto 50 ml
Wykonanie:
Zaparzamy kawę w 2 szklankach wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serek Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek z serkiem i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy, odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao.Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz