czwartek, 12 września 2019

Biała kaszanka.



Biała kaszanka zrobiona z kaszy jęczmiennej i gryczanej, na mięsie z wieprzowej golonki, kaczki i kurczaka.

Surowiec:

porcja rosołowa z kaczki
porcja rosołowa z kurczaka
mięso z golonki
kasza gryczana 2 szklanki
kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
woda 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
sos z ostrych papryczek 100 ml
jelita wołowe proste 1,5 m

Przyprawy:

liść laurowy mielony
ziele angielskie mielone
majeranek  2 łyżki stołowe
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
czosnek granulowany

Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

Wymyte porcje rosołowe i mięso z golonki gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy sos z papryk, opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 40 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz