Szybkie i proste w wykonaniu chrupiące bliny ziemniaczane.
Składniki:
ziemniaki 9 szt.
cebula 1 szt.
boczek wędzony 3-4 plasterki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
jajka kurze 2-3 szt.
mąka pszenna 2-3 łyżki
skrobia ziemniaczana (w zależności od ziemniaków) 2 łyżki
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrane ze skórki myjemy i trzemy na pulpę. dodajemy pokrojoną cebulę i boczek w kostkę, jajka, mąki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Tak przygotowaną pulpę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęła. Po 30 minutach pulpę jeszcze raz mieszamy i smażymy placki na rozgrzanej patelni, na rumiano z obydwu stron. Placki podajemy na gorąco z czym kto lubi, jogurtem, zsiadłym mlekiem czy gęstą śmietaną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz