piątek, 4 października 2019

Fasolka po bretońsku.



Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.


Składniki:

fasola Jaś 50 dag
kiełbasa śląska 40 dag
boczek wędzony 10 dag
włoszczyzna suszona 2 łyżki
przecier pomidorowy (domowy) 500 ml
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
majeranek 1 łyżka

Wykonanie:

Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę,  gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak,  w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Ugotowaną fasolkę podajemy z pieczywem.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz