poniedziałek, 7 października 2019
Sos ze słodkich i ostrych papryk.
Sos ze słodkich i ostrych papryk, idealny jako dodatek do różnego rodzaju potraw.
Składniki:
czerwone papryki słodkie 8 szt.
papryczki scorpion mustard 6 szt.
papryczki habanero chocolate 8 szt.
kiszony czosnek 2 główki
cebula 2 szt.
śliwki polskie 10 szt.
cukier trzcinowy 100 g
olej paprykowy (z papryczek chili zalanych olejem) 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
woda z kiszonego czosnku 200 ml
Wykonanie:
Papryki myjemy, pozbawiamy nasiona i kroimy w kostkę. Pokrojone papryki umieszczamy w garnku o pojemności 5 litrów, zalewamy 2 szklankami wywaru z kiszonego czosnku, zagotowujemy. Gdy papryki zagotują się to zmniejszamy ogień i gotujemy 60 minut dodając pokrojone w kostkę cebule, śliwki i kiszony czosnek. Podczas gotowania dodajemy olej paprykowy, cukier, sól do smaku i pieprz. Po godzinnym gotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i całość rozdrabniamy blenderem. Rozdrobniony sos z papryk ponownie wstawiamy i gotujemy 3-4 godziny żeby zredukować wodę, żeby sos był gęsty jak ketchup. Gotowym, gęstym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy 20 minut we wrzącej wodzie. Ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz