środa, 11 grudnia 2019

Faszerowane muszle z makaronu.



Makaronowe muszle nadziewane twarogiem z rzodkiewką, szczypiorem i ziołami, oraz masą śledziową z jajkiem i żurawiną.

Składniki:

makaron muszle 10 szt.
rzymska sałata do wyłożenia półmiska

Masa twarogowa:

twaróg chudy 25 dag
rzodkiewki 4 szt.
szczypior
żurawina
sól
pieprz ziołowy
śmietana 18% 2 łyżeczki

Masa śledziowa z jajkiem i żurawiną:

śledź marynowany 2 płaty
cebulka z marynowanych śledzi
jaja kurze ugotowane na twardo 2 szt.
żurawina

Wykonanie:

Muszle gotujemy według przepisu umieszczonego na opakowaniu, studzimy. Twaróg umieszczamy w talerzu, rozgniatamy go. Składniki do masy twarogowej kroimy w drobne kawałki, doprawiamy koperkiem, pieprzem i solą, mieszamy. Po wstępnym wymieszaniu składników dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy rozgniatając. Masę śledziową także robimy krojąc drobno osuszone płaty śledzi, cebulkę i jajka. Dodajemy świeżą żurawinę i mieszamy. Ostudzone muszle napełniamy masą twarogową i masą śledziową, po 5 muszli z każdą masą, układamy na półmisku. Podajemy jako zimną przekąskę.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz