piątek, 20 grudnia 2019

Sos drobiowy z ziemniakami i buraczkami.



Ziemniaki podane polane drobiowym sosem z buraczkami.


Składniki:

filet z kurczaka 1 cały
cebula 1 szt.
ziemniaki 8-10 szt.
burak ćwikłowy 2 szt.
sok z cytryny 1 łyżka
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana do zabielenia sosu
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
koperek
natka pietruszki

Wykonanie:

Buraczki:

Wymyte buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Obrane buraki trzemy na dużych oczkach, starte dusimy w łyżce masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Danie:

Wymyte filety kroimy w kostkę, cebulę obraną kroimy w ćwierć plasterki i smażymy na patelni do zarumienienia się kostek filetu i ładnego zeszklenia się cebuli. W między czasie zagotowujemy 2 litry wody z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość z patelni, całość doprawiamy pieprzami i solą do smaku i gotujemy kilkanaście minut. Dodajemy natkę pietruszki i koper, zagęszczamy i zabielamy sos. Podczas gotowania się sosu gotujemy ziemniaki. Gotowym sosem polewamy ziemniaki i podajemy z buraczkami.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz