Ziemniaki podane polane drobiowym sosem z buraczkami.
Składniki:
filet z kurczaka 1 cały
cebula 1 szt.
ziemniaki 8-10 szt.
burak ćwikłowy 2 szt.
sok z cytryny 1 łyżka
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana do zabielenia sosu
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
koperek
natka pietruszki
Wykonanie:
Buraczki:
Wymyte buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Obrane buraki trzemy na dużych oczkach, starte dusimy w łyżce masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Danie:
Wymyte filety kroimy w kostkę, cebulę obraną kroimy w ćwierć plasterki i smażymy na patelni do zarumienienia się kostek filetu i ładnego zeszklenia się cebuli. W między czasie zagotowujemy 2 litry wody z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość z patelni, całość doprawiamy pieprzami i solą do smaku i gotujemy kilkanaście minut. Dodajemy natkę pietruszki i koper, zagęszczamy i zabielamy sos. Podczas gotowania się sosu gotujemy ziemniaki. Gotowym sosem polewamy ziemniaki i podajemy z buraczkami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz