Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół.
Surowiec:
szynka wieprzowa kulka 1,2 kg
Skład solanki:
woda 0,5 l
peklosól 56 g
cukier 10 g
liście laurowe 5 szt.
czosnek 5 ząbków
ziele angielskie 12 szt.
Wykonanie solanki:
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.
Peklowanie:
Szynkę peklujemy na mokro 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywa się w temperaturze 6 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki.
Parzenie:
Osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez około 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 minut na 1 kg szynki. Do czasu gotowania wlicza się czas gotowania w temp. wrzenia.
Wędzenie:
Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy dymem o temp ok. 50-60 stopni Celsjusza czas wędzenia 3 godziny. Studzimy kilka godzin w temperaturze pokojowej, później umieszczamy szynkę w lodówce na noc żeby odpoczęła.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz