piątek, 3 stycznia 2020

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami.



Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty i pieczarek. Poniższy przepis jest na 10 krokietów, bardzo pysznych.


Składniki na farsz:

kiszona kapusta 1 słoik 900 ml
pieczarki 1/2 kg
liście laurowe 4 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka

Przepis na placki 10 sztuk

Składniki:

50 dag mąki pszennej 450
750 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 jajka

Przygotowanie placków:




Wszystkie składniki miksujemy, ciasto odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie smażymy placki.

Przygotowanie krokietów:

Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 30 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą, nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Gotujemy 1, 1/5 godziny. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy przez średnie sitko. Dodajemy pieprze i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy w rulony i podsmażamy.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz