czwartek, 2 stycznia 2020

Pieczony schab.



Schab marynowany w musztardzie, posypany ziołami.

Składniki:

schab wieprzowy bez kości 1,3 kg
musztarda 2 łyżeczki
pieprz kolorowy młotkowany
pieprz ziołowy

Marynata:

woda 1 litr
sól 25 g
czosnek pół główki
liście laurowe 6 szt. połamane
ziele angielskie 10 ziaren

Wykonanie:

Marynata:

Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, gotujemy 5 minut i studzimy pod przykryciem.

Schab:

Opłukany kawałek schabu osuszamy papierowymi ręczniczkami i robimy nastrzyk z ostudzonej solanki (marynaty) w kilku miejscach. Wkładamy do przygotowanego pojemnika i zalewamy pozostałą marynatą. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach schab odciskamy w rękach z solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Cały nacieramy musztardą i ponownie wkładamy do pustego, wymytego pojemnika. Pojemnik zamykamy i ponownie wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach cały kawałek schabu posypujemy przyprawami i wkładamy go do rękawa piekarniczego. Rękaw dokładnie zawiązujemy, robimy kilka nakłuć w nim i pieczemy 60 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu górę rękawa rozcinamy wzdłuż, rozchylamy rozcięte boki rękawa i ponownie dopiekamy 40 minut w tej samej temperaturze. Upieczony schab studzimy i ostudzony wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzony idealny jest do kanapek.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz