sobota, 25 stycznia 2020

Ziemniaczane placki z sosem z szynki.



Placki ziemniaczane podane z duszonymi kostkami szynki i polane sosem.


Składniki:

Placki:

ziemniaki 11 dużych lub 3 kg
kurze jajka 3-4 szt.
cebula połowa
mąka pszenna 3/4 szklanki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
tłuszcz do smażenia

Sos z szynki wieprzowej:

wieprzowa szynka 1,3 kg
suszona włoszczyzna
cebula połowa
czosnek 3 ząbki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 10 szt.
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
sól
mąka do zagęszczenia
śmietana do zabielenia

Wykonanie:

Sos:



Wymyte mięso kroimy w większą kostkę i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy
mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką, zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając.

Placki:





Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na tarce. Startą pulpę doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, dodajemy startą cebulę, jajka, majeranek i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotową pulpę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby dojrzała. Na gorącej patelni z tłuszczem smażymy większe placki z obu stron na rumiany kolor.

Danie:





Na ułożony na talerzu placek nakładamy kostki mięsa z sosu, składamy placka na połowę i polewamy sosem.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz