sobota, 28 marca 2020

Czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady.



Bardzo smaczne, wilgotne z rodzynkami i kawałkami czekolady ciasto. 


Składniki:

Ciasto:

Mąka typ 450 - 500  30 dag
kakao 2 czubate łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajka 6 szt.
masło 125 gram
cukier 3/4 szklanki
olej 3/4 szklanki
rodzynki garść
czekolada gorzka 1 tabliczka
sól szczypta

Polewa czekoladowa:

80 ml śmietany kremówki
100 g czekolady deserowej

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Do ubijanej piany dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku. Cały czas miksujemy do połączenia się składników. Zakańczamy miksowanie, dalej będziemy mieszać ciasto patką. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną ze składnikami, dokładnie, powoli mieszamy. Po dodaniu mąki wlewamy rozpuszczone chłodne masło i olej, cały czas mieszamy do jednolitej masy ciasta. Na koniec dodajemy rodzynki i pokruszoną czekoladę, lekko mieszamy całość. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 23 cm (najlepiej w dużej keksówce) i pieczemy bez termoobiegu na grzałkach góra/dół, w temperaturze 160 stopni Celsjusza 70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub według swojego upodobania.

Polewa:

Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzone ciasto.

















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz