niedziela, 15 marca 2020
Galareta z podudzi kurczaka.
Bardzo smaczna galareta z podudzi kurczaka.
Składniki:
podudzia z kurczaka 1,5 kg - 8 szt.
włoszczyzna suszona 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 10 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
żelatyna 70 g
woda 3 litry
Wykonanie:
Podudzia z kurczaka czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy go garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, gotujemy 30 minut. Po tym czasie zakańczamy gotowanie, wyjmujemy mięsa, studzimy i oddzielamy od kości. Mięso kroimy w większą kostkę, według naszych potrzeb. Rosół przecedzamy przez sitko. Przygotowujemy pojemniki do galarety. Na dno układamy kawałki mięsa. Przecedzony rosół zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści żelatyna. Ostudzonym rosołem zalewamy przygotowane pojemniki z ułożonymi kawałkami mięsa, studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz