sobota, 14 marca 2020

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami.



Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty i pieczarek. Poniższy przepis jest na 20 krokietów, bardzo pysznych.


Składniki:

Farsz:

kiszona kapusta 2 słoiki 900 ml
pieczarki 1 kg
liście laurowe mielone szypta
ziele angielskie mielone szczypta
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
vegeta bez konserwantów 1 łyżka
sól pół łyżeczki

Przepis na placki 20 sztuk.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szklanki
mleko 3 szklanki
przegotowana ciepła woda 3 szklanki
olej 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
kurze jajka 6 szt.

Przygotowanie placków:





Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy placki.

Przygotowanie krokietów:

Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 20 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą, nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Gotujemy 2 godziny. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy przez sitko Fi-12 mm. Dodajemy pieprz, vegete, majeranek, sól i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy w rulony i podsmażamy.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz