wtorek, 5 maja 2020

Pieczone części kaczki z pieczarkami i ziemniakami.



Pieczone części kaczki z ziemniakami i pieczarkami, podane z buraczkami.


Składniki:

filet z kaczki ze skórą 1 szt.
nogi kaczki 4 szt.
ziemniaki 10 szt.
pieczarki
cebula
przyprawa do kaczki 1 łyżka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka (młotkowany)
pieprz czarny 1 łyżeczka (młotkowany)
czosnek granulowany 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
smażone z cebulką buraczki

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Przyprawami nacieramy części z kaczki, wkładamy do pojemnika, i odstawiamy przykryty pojemnik na dobę do lodówki. W dniu pieczenia przyprawami nacieramy obrane ziemniaki i wymyte pieczarki. W dniu pieczenia części kaczki podsmażamy na patelni. Podsmażone kawałki kaczki układamy w brytfance, obkładamy ziemniakami, plasterkami cebuli i pieczarkami. Pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone części kaczki podajemy z upieczonymi ziemniakami, pieczarkami i smażonymi buraczkami.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz