Bardzo smaczna wieprzowa mielonka Tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna na kanapki.
Wzorowałem się na przepisie - Konserwa Tyrolska wg. JackaW.
Surowiec:
szynka 1 kg (peklujemy)
golonka 70 dag (peklujemy)
boczek 55 dag (solimy)
ugotowana skóra z golonki i boczku 75 dag
sos sojowy ciemny 2 łyżki
Przyprawy:
peklosól (16 g/kg) 32 g
sól 10 g
aromat do tyrolskiej 2 g/kg (6 g)
pieprz biały 3 g/kg (9 g)
ziele angielskie mielone 0,5 g /kg (1,5 g)
czosnek 2 g/kg (6 g)
Dodatki:
wywar z gotowania skóry z golonki 280 ml
skrobia ziemniaczana 30 g/kg (90 g)
słoiczki proste 350 ml
Wykonanie:
Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól i sos sojowy, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza, boczek kroimy w kostki lub paski i solimy. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do Tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy słoiczki. Napełnione słoiczki zamykamy i parzymy w 75 stopniach Celsjusza 50 minut.Po parzeniu wyjmujemy słoiczki z garnka i przechowujemy przez 24 godziny w pokojowej temperaturze. Po 24 godzinach od pierwszego parzenia powtarzamy parzenie w tej samej temperaturze tylko przez 25 minut. Po parzeniu studzimy słoiczki. Ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz