poniedziałek, 2 listopada 2020

Syrop z pigwowca japońskiego.

 


Syrop z pigwowca japońskiego jest idealnym dodatkiem do herbaty, szczególnie zimą.


Składniki:

pigwowiec japoński 2 kg

cukier 2 kg


Wykonanie:

Wymyty, pozbawiony gniazd nasiennych owoc pigwowca kroimy w cienkie pół plasterki. Pokrojone owoce umieszczamy w większym słoju (5 l). Przasypujemy warstwami cukru. Kilka razy dziennie potrząsamy słojem w celu dokładnego rozpuszczenia się cukru w soku pigwowca. Taką czynność wykonujemy przez 3-4 dni. Po tym czasie zlewamy syrop do słoiczków. Pasteryzujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Stosujemy po jednej stołowej łyżce syropu na szklankę (250 ml) gorącej herbaty.




Na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz