środa, 17 lutego 2021

Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju i occie.


Kruche, aromatyczne płaty śledziowe z suszonymi pomidorami i cebulą w zalewie z oleju i octu.


Składniki:

solone płaty śledziowe matiasy 50 dag

suszone pomidory w oleju

cebula 2 średnie

przyprawa suszone pomidory z bazylią

sól

ocet jabłkowy 60 ml

woda 50 ml

olej z pomidorów

ziele angielskie

liście laurowe


Wykonanie:

Śledzie moczymy w kilku wodach. W między czasie podsmażamy na oleju pokrojoną w pół plastry cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy przyprawę z suszonych pomidorów i bazylii, pieprz, pokrojone w paski suszone pomidory, ocet jabłkowy i olej z pomidorów. Marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy ją pokrojone w kawałki śledzie ułożone w słoiku. Słoik ze śledziami odstawiamy na 4 dni żeby zmiękły i przeszły przyprawami. Po dwóch dniach wstawiamy do lodówki.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz