Kruche, aromatyczne płaty śledziowe z suszonymi pomidorami i cebulą w zalewie z oleju i octu.
Składniki:
solone płaty śledziowe matiasy 50 dag
suszone pomidory w oleju
cebula 2 średnie
przyprawa suszone pomidory z bazylią
sól
ocet jabłkowy 60 ml
woda 50 ml
olej z pomidorów
ziele angielskie
liście laurowe
Wykonanie:
Śledzie moczymy w kilku wodach. W między czasie podsmażamy na oleju pokrojoną w pół plastry cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy przyprawę z suszonych pomidorów i bazylii, pieprz, pokrojone w paski suszone pomidory, ocet jabłkowy i olej z pomidorów. Marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy ją pokrojone w kawałki śledzie ułożone w słoiku. Słoik ze śledziami odstawiamy na 4 dni żeby zmiękły i przeszły przyprawami. Po dwóch dniach wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz