Smaczne i zdrowe, bogate w żelazo, duszone wątróbki drobiowe podane z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.
Składniki:
wątróbki drobiowe 70 dag
cebula 2 szt.
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 6 szt.
ogórki kiszone lub korniszony
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Z wątróbek wycinamy żyły, płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy z wody. Wątróbki smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron, ciągle przewracając. Na osobnej patelni smażymy pokrojone cebule w pół plastry, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do usmażonych wątróbek dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy i chwilę smażymy. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone wątróbki podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub marynowanym.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz