czwartek, 25 lutego 2021

Smażona drobiowa wątróbka, ziemniaki i ogórek.

 


Smaczne i zdrowe, bogate w żelazo, duszone wątróbki drobiowe podane z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.


Składniki:

wątróbki drobiowe 70 dag

cebula 2 szt.

tłuszcz do smażenia

ziemniaki 6 szt.

ogórki kiszone lub korniszony

sól do smaku

pieprz do smaku


Wykonanie:

Z wątróbek wycinamy żyły, płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy z wody. Wątróbki smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron, ciągle przewracając. Na osobnej patelni smażymy pokrojone cebule w pół plastry, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do usmażonych wątróbek dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy i chwilę smażymy. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone wątróbki podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub marynowanym.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz