Smaczne muffinki z płatkami czekolady i masą malinową udekorowaną kolorowymi, czekoladowymi cukiereczkami.
Składniki:
masło 230 g
cukier trzcinowy 525 g
jajka 3 szt.
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna tortowa 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
płatki czekoladowe
sól 1/4 łyżeczki
mleko 60 ml
śmietana 36 % 2 łyżki
maliny pół szklanki (110 g)
kolorowe cukiereczki do dekoracji
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i umieszczamy w formie na babeczki papierowe foremki. Rozpuszczamy 115 g (pół szklanki) masła, miksujemy z 2/3 szklanki (125 g)cukru i ekstraktem waniliowym, aż będzie lekko puszyste. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy aż konsystencja masy będzie jednolita. Stopniowo dodajemy mąkę, sól, płatki czekoladowe i mleko, całość miksujemy. Masę rozkładamy do foremek papierowych, napełniając je do połowy. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Ostudzone muffinki dekorujemy masą malinową i kolorowymi cukiereczkami czekoladowymi.
Masa malinowa:
Miksujemy 115 g masła, śmietanę i maliny. Podczas miksowania dodajemy 400 g cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz