niedziela, 28 marca 2021

Muffinki waniliowo malinowe.

 


Smaczne muffinki z płatkami czekolady i masą malinową udekorowaną kolorowymi, czekoladowymi cukiereczkami.


Składniki:

masło 230 g

cukier trzcinowy 525 g

jajka 3 szt.

ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka 

mąka pszenna tortowa 200 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

płatki czekoladowe

sól 1/4 łyżeczki

mleko 60 ml

śmietana 36 % 2 łyżki

maliny pół szklanki (110 g)

kolorowe cukiereczki do dekoracji


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i umieszczamy w formie na babeczki papierowe foremki. Rozpuszczamy 115 g (pół szklanki) masła, miksujemy z 2/3 szklanki (125 g)cukru i ekstraktem waniliowym, aż będzie lekko puszyste. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy aż konsystencja masy będzie jednolita. Stopniowo dodajemy mąkę, sól, płatki czekoladowe i mleko, całość miksujemy. Masę rozkładamy do foremek papierowych, napełniając je do połowy. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Ostudzone muffinki dekorujemy masą malinową i kolorowymi cukiereczkami czekoladowymi.


Masa malinowa:

Miksujemy 115 g masła, śmietanę i maliny. Podczas miksowania dodajemy 400 g cukru.  




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz