piątek, 26 marca 2021

Smażona wątróbka,ziemniaki i surówka z kapusty.

 


Smażona wieprzowa wątróbka z cebulą podana z ziemniakami i surówką zrobioną z domowego kiszenia kapustą z żurawiną.


Składniki:

wątróbka wieprzowa 30 dag

cebula 1 szt.

ziemniaki 4 szt.

tłuszcz do smażenia 

kiszona kapusta 50 dag

oliwa 2 łyżki

cebula mała

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku


Wykonanie:

Wątróbkę czyścimy z żył i ścięgien, kroimy na porcje i płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. Wymoczoną wątróbkę odciskamy z wody i zalewamy mlekiem. Zalaną mlekiem wątróbkę wstawiamy do lodówki na noc. Przygotowujemy wątróbkę dzień wcześniej. Wymoczoną wątróbkę w mleku odciskamy z mleka i smażymy na gorącym tłuszczu. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę doprawioną solą i pieprzem ziołowym. W między czasie gotujemy ziemniaki i z kiszonej kapusty robimy surówkę z pokrojoną w kostkę cebulą, do surówki dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbki są już usmażone dodajemy wcześniej usmażoną cebulę. Usmażoną wątróbkę podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz