Smażona wieprzowa wątróbka z cebulą podana z ziemniakami i surówką zrobioną z domowego kiszenia kapustą z żurawiną.
Składniki:
wątróbka wieprzowa 30 dag
cebula 1 szt.
ziemniaki 4 szt.
tłuszcz do smażenia
kiszona kapusta 50 dag
oliwa 2 łyżki
cebula mała
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Wątróbkę czyścimy z żył i ścięgien, kroimy na porcje i płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. Wymoczoną wątróbkę odciskamy z wody i zalewamy mlekiem. Zalaną mlekiem wątróbkę wstawiamy do lodówki na noc. Przygotowujemy wątróbkę dzień wcześniej. Wymoczoną wątróbkę w mleku odciskamy z mleka i smażymy na gorącym tłuszczu. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę doprawioną solą i pieprzem ziołowym. W między czasie gotujemy ziemniaki i z kiszonej kapusty robimy surówkę z pokrojoną w kostkę cebulą, do surówki dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbki są już usmażone dodajemy wcześniej usmażoną cebulę. Usmażoną wątróbkę podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz