Tradycyjny mielony z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.
Składniki:
mięso mielone wieprzowe (łopatka lub karczek) 0,5 kg
cebula połowa
bułka tarta 1 szklanka
jajka 1 szt.
smalec lub olej do smażenia
sól
pieprz
czosnek 1 ząbek
majeranek
koperek
ziemniaki 6 szt.
marynowane ogórki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce. Bułkę tartą wsypujemy do miski z mielonym mięsem. Dodajemy 2 jajka, sól, startą cebulę i czosnek oraz pozostałe przyprawy, dobrze mieszamy jednocześnie próbujemy farsz. Na rozgrzanej patelni, na oleju lub smalcu smażymy uformowane kotlety na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gdy smażą się kotlety, gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz