Bardzo chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem podsmażonej kiełbasy śląskiej z czosnkiem i cebulą.
Składniki:
ziemniaki 4 szt. duże
kiełbasa śląska 1 szt.
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt. średnia
kurze jajka 2 szt.
mąka 3 kopiaste łyżki
sól
pieprz ziołowy
majeranek
olej do smażenia
Wykonanie:
Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę śląską w ćwierć plastry, cebulę w kostkę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Obrane, umyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do ziemniaczanej pulpy dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby pulpa przeszła smakami. Po tym czasie smażymy placki na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone placki osuszamy z oleju na papierowych ręczniczkach. Placki możemy podać z naturalnym jogurtem lub gęstą, kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz