środa, 18 sierpnia 2021

Chrupiące placki z kiełbasą, cebulą i czosnkiem.

 


Bardzo chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem podsmażonej kiełbasy śląskiej z czosnkiem i cebulą.


Składniki:

ziemniaki 4 szt. duże

kiełbasa śląska 1 szt.

czosnek 4 ząbki

cebula 1 szt. średnia

kurze jajka 2 szt.

mąka 3 kopiaste łyżki

sól

pieprz ziołowy 

majeranek

olej do smażenia


Wykonanie:

Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę śląską w ćwierć plastry, cebulę w kostkę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Obrane, umyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do ziemniaczanej pulpy dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby pulpa przeszła smakami. Po tym czasie smażymy placki na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone placki osuszamy z oleju na papierowych ręczniczkach. Placki możemy podać z naturalnym jogurtem lub gęstą, kwaśną śmietaną.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz