niedziela, 26 września 2021

Stek z karkówki, ziemniaki i kiszona kapusta.

 


Stek z wieprzowej karkówki podany z ziemniakami i domowego kiszenia kapustą.


Składniki:

karczek wieprzowy 2 plastry

cebula 1 szt.

ziemniaki 6 szt.

kiszona kapusta

sól

pieprz ziołowy

tłuszcz do smażenia (najlepszy to wieprzowy smalec)


Wykonanie:

Plastry karczku solimy i posypujemy pieprzem z obu stron, zawijamy w spożywczą folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor oraz do ich miękkości. W końcowej fazie smażenia dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone steki podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz