środa, 20 października 2021

Gołąbki z pomidorowym sosem i ziemniakami.

 


Gołąbki z farszem mięsno ryżowym, podane z ziemniakami i polane sosem pomidorowym.


Składniki:

woda 2 litry

domowa pasta rosołowa

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

przecier pomidorowy domowy 900 ml

pokrojone pomidory bez skórki

suszona włoszczyzna

świeży koper

liście laurowe 3-4 szt.

ziele angielskie 8-10 ziarenka

natka pietruszki

koperek

ziemniaki 8 szt.


Gołąbki:

sparzone liście z kapusty białej 16 szt.

ryż 1 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)

mięso mielone 1 kg

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku


Wykonanie:

Ze sparzonych liści kapusty formujemy gołąbki nadziewając je farszem zrobionym z mięsa i ugotowanego ryżu. Uformowane gołąbki układamy w garnku, przykrywamy liśćmi kapusty, zalewamy wodą z przecierem pomidorowym i kawałkami pomidorów, liściem laurowym, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną oraz domową pastą rosołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości gołąbków, do 60 minut od momentu zagotowania się bulionu. Odlewamy do mniejszego garnczka litr wywaru z gotowania, zagęszczamy mąką i chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Ugotowane gołąbki podajemy z ziemniakami i polewamy sosem, możemy także posypać pokrojoną natką pietruszki i koprem.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz