piątek, 3 grudnia 2021

Strucla z makiem i bakaliami.

 


Bardzo smaczna strucla z makiem i bakaliami, smakuje zawsze, nie tylko w święta.


Składniki na 2 strucle:

0,5 kg mąki pszennej typ 550

16 dag margaryny (rozpuszczamy)

2 jajka

2 żółtka

6 dag drożdży,

3 łyżki cukru

2 duże porcje cukru waniliowego

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

szczypta soli


Składniki na polewę czekoladową:

masło 10 dag

cukier puder 0,5 szklanki

mleko 1 łyżka

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

kakao 2 łyżki


Wykonanie polewy:



Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.


Składniki na masę makową:

250 gram maku

1 duży olejek migdałowy

1/2 szklanki cukru

100 gram orzechów włoskich

100 gram z blanszowanych migdałów

5 łyżek rodzynek

5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

250 ml śmietany 18% tłuszczu


Przygotowanie:

Masa makowa:



Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.


Ciasto: 

Mąkę przesiewamy, łączymy z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy drożdże w płynie (wcześniej zmieszane z 3 łyżkami cukru), 2 jajka, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy oraz szczypta soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta rozwałkowujemy 2 kwadraty o bokach 30 cm 30 cm. Na rozwałkowany kwadraty z ciasta rozsmarowujemy masę makową z marginesem po obwodzie 2 cm. Zwijamy w rulon, boki zlepiamy. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem) i układamy na blasze. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone strucle polewamy lukrem lub polewą czekoladową. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem, ponieważ zawinięte strucle nam podrosną) i układamy na blasze. Z pozostałego ciasta i masy makowej zrobiłam 4 bułeczki makowe. 















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz