Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresów. Babka ziemniaczana zrobiona jest z tartych ziemniaków z dodatkiem jajek, przysmażonej kiełbasy z boczkiem i cebulą oraz przypraw.
Składniki:
ziemniaki 4 kg
kurze jajka 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
kiełbasa śląska 1 szt.
cebula 2 szt.
olej roślinny do smażenia
boczek wędzony 5 dag
sól do smaku (użyto 1 łyżki)
majeranek 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku (użyto 1 małej łyżeczki)
forma do pieczenia - duża keksowa
papier do pieczenia
Wykonanie:
Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 kurze jajka, podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut. Upieczoną babkę podajemy z gulaszem wieprzowym lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków.
Hmmm - kiełbasa 1 szt - tzn ile ?
OdpowiedzUsuń