poniedziałek, 14 marca 2022

Nalewka z owocu kiwi.


 

Nalewka z kiwi jest wyjątkowo smaczna, jednak powinna macerować się tylko do 4 dni, gdyż po dłuższej maceracji z nalewki zrobi się gęsta jak kisiel ciecz, nie do przefiltrowania.

Składniki:

1 kg owocu kiwi

0,7 l alkoholu 60%

1 białe wytrawne wino

100 g cukru trzcinowego

3 cm kory cynamonowej

pół cytryny (pokrojonej w plastry bez pestek)

skórka z połowy cytryny bez albedo


Wykonanie:

Wymyte, pokrojone w plasterki razem ze skórą owoce kiwi i cukier wkładamy do słoja. Dodajemy 3 cm kory cynamonowej, połowę pokrojonej w plasterki bez pestek cytryny oraz skórkę z połowy cytryny bez białego albedo. Wszystko zalewamy alkoholem 60% i butelką białego wina wytrawnego. Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 4 dni. Po okresie 4 dniowej maceracji oddzielamy nalew od owocu i filtrujemy. Wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica) na kolejne 4-5 tygodni.









Smacznego !!!

1 komentarz: