Nalewka z kiwi jest wyjątkowo smaczna, jednak powinna macerować się tylko do 4 dni, gdyż po dłuższej maceracji z nalewki zrobi się gęsta jak kisiel ciecz, nie do przefiltrowania.
Składniki:
1 kg owocu kiwi
0,7 l alkoholu 60%
1 białe wytrawne wino
100 g cukru trzcinowego
3 cm kory cynamonowej
pół cytryny (pokrojonej w plastry bez pestek)
skórka z połowy cytryny bez albedo
Wykonanie:
Wymyte, pokrojone w plasterki razem ze skórą owoce kiwi i cukier wkładamy do słoja. Dodajemy 3 cm kory cynamonowej, połowę pokrojonej w plasterki bez pestek cytryny oraz skórkę z połowy cytryny bez białego albedo. Wszystko zalewamy alkoholem 60% i butelką białego wina wytrawnego. Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 4 dni. Po okresie 4 dniowej maceracji oddzielamy nalew od owocu i filtrujemy. Wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica) na kolejne 4-5 tygodni.
Piękne wykończenie.
OdpowiedzUsuń