czwartek, 16 czerwca 2022

Klasyczne kotlety mielone.

 


Kotlety mielone zrobione z łopatki wieprzowej z dodatkiem przypraw.

Składniki:

mielone mięso z łopatki wieprzowej 1,5 kg

kurze jajko 3 szt.

bułka tarta 1 szklanka (250 ml)

prażona cebula 15 g

czosnek 3 ząbki

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżka

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mielonego mięsa, dodajemy również bułkę tartą, wszystkie przyprawy i wbijamy jajka. Całość dobrze mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu do ich zarumienienia z obu stron oraz do miękkości mięsa. Usmażone kotlety możemy spożywać z ziemniakami i surówką lub po prostu zajadać z pieczywem.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz