Kotlety mielone zrobione z łopatki wieprzowej z dodatkiem przypraw.
Składniki:
mielone mięso z łopatki wieprzowej 1,5 kg
kurze jajko 3 szt.
bułka tarta 1 szklanka (250 ml)
prażona cebula 15 g
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mielonego mięsa, dodajemy również bułkę tartą, wszystkie przyprawy i wbijamy jajka. Całość dobrze mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu do ich zarumienienia z obu stron oraz do miękkości mięsa. Usmażone kotlety możemy spożywać z ziemniakami i surówką lub po prostu zajadać z pieczywem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz