piątek, 17 czerwca 2022

Kotlety mielone, ziemniaki i surówka.

 


Kotlety mielone zrobione z łopatki wieprzowej z dodatkiem przypraw podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki:

mielone mięso z łopatki wieprzowej 1,5 kg

kurze jajko 3 szt.

bułka tarta 1 szklanka (250 ml)

prażona cebula 15 g

czosnek 3 ząbki

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżka

tłuszcz do smażenia

Surówka z pekińskiej kapusty:

mała kapusta pekińska

1 marchew

połowa średniej cebuli

1 płaska łyżka majonezu

1 łyżka oleju z pestek winogron

sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie dania:

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mielonego mięsa, dodajemy również bułkę tartą, wszystkie przyprawy i wbijamy jajka. Całość dobrze mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu do ich zarumienienia z obu stron oraz do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty.

Wykonanie surówki:

Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz