Kotlety mielone zrobione z łopatki wieprzowej z dodatkiem przypraw podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
mielone mięso z łopatki wieprzowej 1,5 kg
kurze jajko 3 szt.
bułka tarta 1 szklanka (250 ml)
prażona cebula 15 g
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
Surówka z pekińskiej kapusty:
mała kapusta pekińska
1 marchew
połowa średniej cebuli
1 płaska łyżka majonezu
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie dania:
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mielonego mięsa, dodajemy również bułkę tartą, wszystkie przyprawy i wbijamy jajka. Całość dobrze mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu do ich zarumienienia z obu stron oraz do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty.
Wykonanie surówki:
Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz