środa, 15 czerwca 2022

Mintaj, ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.

 


Panierowane w jajku i bułce tartej kostki z fileta mintaja podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki:

kostki z fileta mintaja 4 szt.

jajko kurze 1 szt.

bułka tarta do panierowania

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

Surówka:

mała kapusta pekińska

1 marchew

połowa średniej cebuli

1 płaska łyżka majonezu

1 łyżka oleju z pestek winogron

sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie surówki:

Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.

Wykonanie dania:

Rozmrożone kostki z mintaja osuszamy papierowymi ręczniczkami, panierujemy w rozbełtanym ze szczyptą soli jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kostki smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kostki mintaja podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty i marchwi.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz