Panierowane w jajku i bułce tartej kostki z fileta mintaja podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
kostki z fileta mintaja 4 szt.
jajko kurze 1 szt.
bułka tarta do panierowania
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia
Surówka:
mała kapusta pekińska
1 marchew
połowa średniej cebuli
1 płaska łyżka majonezu
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie surówki:
Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.
Wykonanie dania:
Rozmrożone kostki z mintaja osuszamy papierowymi ręczniczkami, panierujemy w rozbełtanym ze szczyptą soli jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kostki smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kostki mintaja podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty i marchwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz