Bardzo smaczna sałatka na zimę, idealna do dań głównych. Polecam.
Składniki:
kapusta biała 3 kg
marchew 4 szt.
cebula 3 szt.
papryka czerwona 2 szt.
papryka zielona 4 szt.
ogórki 1,5 kg
Składniki do zalewy:
sól 1 1/2 łyżki
cukier 1 1/2 łyżki
olej 150 ml
ocet 10 % 150 ml
Wykonanie zalewy:
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plasterki razem ze skórką, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka na wiórki. Obrane cebule kroimy w pół plastry, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Po włożeniu do słoików zalewamy powstałą razem z sokami zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji słoiki studzimy, ostudzone wynosimy do piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz