Makaron łazanki zrobiony z kiszoną kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Składniki:
makaron łazanki 40 dag
kiszona kapusta (domowa) 1 kg po odciśnięciu soku
pieczarki 1 kg
szynka wieprzowa 1 kg
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
ziele angielskie 10 ziaren
liść laurowy 3 szt.
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
olej z pestek winogron 125 ml
Wykonanie:
Wymyte mięso i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości, około 1 godziny. Ugotowane mięso i pieczarki wyjmujemy z garnka i studzimy, wyjmujemy również listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Do wywaru z gotowania dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy do jej miękkości, również 1 godzinę. Po ugotowaniu kapusty odcedzamy ją na sicie i studzimy. Ostudzoną kapustę odciskamy z reszty wody. Pieczarki i mięso kroimy w kostkę, kapustę też możemy nożem pokroić drobniej. Gotujemy makaron łazanki, ugotowany odcedzamy. W większym garnku podgrzewamy olej i smażymy kiszoną kapustę, pokrojone mięso z pieczarkami i ugotowanym makaronem łazanki. Podczas duszenia doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą jak potrzeba. Podczas duszenia dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Całość dusimy około 10 minut. Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz