Smaczne pierogi zrobione z domowego kiszenia kapusty i suszonych grzybów leśnych, okraszone smażoną cebulką.
Składniki:
2 szklanki mąki
l jajko
50 dag kapusty kiszonej
5 dag suszonych grzybów
cebula
liść laurowy
2 łyżki oleju lnianego
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Grzyby płuczemy, moczymy w ciepłej wodzie. Osączamy (wywar zachować) i drobno kroimy. Obraną cebulę zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć. Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia. Podajemy okraszone smażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz