sobota, 27 sierpnia 2022

Pierogi z kapustą i grzybami.

 


Smaczne pierogi zrobione z domowego kiszenia kapusty i suszonych grzybów leśnych, okraszone smażoną cebulką.

Składniki:

2 szklanki mąki 

l jajko

50 dag kapusty kiszonej

5 dag suszonych grzybów

cebula

liść laurowy

2 łyżki oleju lnianego

sól do smaku 

pieprz do smaku

Wykonanie:

Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Grzyby płuczemy, moczymy w ciepłej wodzie. Osączamy (wywar zachować) i drobno kroimy. Obraną cebulę zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć. Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami  gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia. Podajemy okraszone smażoną cebulką.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz