sobota, 8 października 2022

Bułki pszenne z wiejskim serkiem.

 


Pyszne, rumiane bułeczki pszenne upieczone z dodatkiem serka wiejskiego. Zainspirował mnie jeden przepis z FB z dodatkiem tego serka, chciałem takie bułeczki upiec, no i upiekłem, są bardzo smaczne.

Składniki:

mąka pszenna Typ-550 - 600 g

drożdże świeże 20 g

cukier 10 g

sól 10 g

olej rzepakowy 30 ml

serek wiejski (granulki) 200 g

ciepła woda 230-250 ml

Wykonanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i troszkę wody, mieszamy i czekamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, sól, serek i wodę. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków, u mnie było to 125 g każdy. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i uformowane bułki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ułożone bułki przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza, bułeczki posypujemy mąką i lekko nacinamy każdą żyletką. Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone bułki studzimy na kratce.













Smacznego!!!

1 komentarz: