Rozgrzewająca zupa gulaszowa ugotowana z łopatki wieprzowej i warzywami.
Składniki:
łopatka wieprzowa 80 dag
papryka czerwona słodka 1 szt.
papryka zielona 1 szt.
fasola mamut 8 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki duże
por zielony
suszone warzywa 2-3 łyżki
sól do smaku
papryka wędzona ostra do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
mąka pszenna do zagęszczenia 3 łyżeczki
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w kostkę 3x3 cm, solimy i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Gdy mięso lekko się zacznie rumienić dodajemy pokrojoną cebulę, papryki, czosnek i fasolkę. Całość smażymy na wolnym ogniu do momentu miękkości warzyw i mięsa. W między czasie gotujemy bulion warzywny z suszonych warzyw, pokrojonego pora z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gdy na patelni warzywa lekko zmiękną całość przekładamy do gotującego się bulionu. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie już miękkie zagęszczamy sos mąką i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą zupę podajemy z pieczywem lub parzoną kaszą gryczaną.
Smaczna i pożywna zupka
OdpowiedzUsuń