poniedziałek, 24 października 2022

Zupa gulaszowa.

 


Rozgrzewająca zupa gulaszowa ugotowana z łopatki wieprzowej i warzywami.

Składniki:

łopatka wieprzowa 80 dag

papryka czerwona słodka 1 szt.

papryka zielona 1 szt.

fasola mamut 8 szt.

cebula 1 szt.

czosnek 2 ząbki duże

por zielony

suszone warzywa 2-3 łyżki

sól do smaku

papryka wędzona ostra do smaku

gałka muszkatołowa do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżka

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 8 ziaren

mąka pszenna do zagęszczenia 3 łyżeczki

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w kostkę 3x3 cm, solimy i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Gdy mięso lekko się zacznie rumienić dodajemy pokrojoną cebulę, papryki, czosnek i fasolkę. Całość smażymy na wolnym ogniu do momentu miękkości warzyw i mięsa. W między czasie gotujemy bulion warzywny z suszonych warzyw, pokrojonego pora z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.  Gdy na patelni warzywa lekko zmiękną całość przekładamy do gotującego się bulionu. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie już miękkie zagęszczamy sos mąką i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą zupę podajemy z pieczywem lub parzoną kaszą gryczaną.








Smacznego!!!

1 komentarz: