środa, 23 listopada 2022

Wieprzowa szynka wędzona, podpiekana.

 


Szynka wieprzowa wędzona na zrębkach olcha/buk, podpiekana w końcowej fazie wędzenia. Szynka wędzona w garnku.

Surowiec:

szynka wieprzowa 1,3 kg

Skład solanki 1 litr:

woda 1 litr

liść laurowy połamane 5-6 liści

ziele angielskie 10-12 ziaren

czosnek z łuskami 5-6 zębów

sól peklowa 80 gram

cukier 10 gram

Wykonanie solanki, peklowanie:

W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Z szynki wybieramy ładne kawałki mięśnia do uwędzenia. Solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso. 

Osuszanie:

Po zakończeniu peklowania osznurowujemy szynki i wieszamy do ocieknięcia i oschnięcia na noc na około 8 godzin. 

Wędzenie:

Wędzimy w garnku dymem o temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Czas wędzenia 2 godziny.  W ostatniej fazie wędzenia (30 minut) podpiekamy w temp. ok. 80 stopni  2 razy po 10 minut. Wyłączamy gaz i studzimy garnek. Podnosimy pokrywę z wędzonymi szynkami dopiero po ostudzeniu garnka, dlatego żeby już nie było dymu. 

Studzenie:

Szynki studzimy kilka godzin powieszone na kiju w temperaturze pokojowej, później umieszczamy w lodówce.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz