Szynka wieprzowa wędzona na zrębkach olcha/buk, podpiekana w końcowej fazie wędzenia. Szynka wędzona w garnku.
Surowiec:
szynka wieprzowa 1,3 kg
Skład solanki 1 litr:
woda 1 litr
liść laurowy połamane 5-6 liści
ziele angielskie 10-12 ziaren
czosnek z łuskami 5-6 zębów
sól peklowa 80 gram
cukier 10 gram
Wykonanie solanki, peklowanie:
W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Z szynki wybieramy ładne kawałki mięśnia do uwędzenia. Solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Osuszanie:
Po zakończeniu peklowania osznurowujemy szynki i wieszamy do ocieknięcia i oschnięcia na noc na około 8 godzin.
Wędzenie:
Wędzimy w garnku dymem o temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Czas wędzenia 2 godziny. W ostatniej fazie wędzenia (30 minut) podpiekamy w temp. ok. 80 stopni 2 razy po 10 minut. Wyłączamy gaz i studzimy garnek. Podnosimy pokrywę z wędzonymi szynkami dopiero po ostudzeniu garnka, dlatego żeby już nie było dymu.
Studzenie:
Szynki studzimy kilka godzin powieszone na kiju w temperaturze pokojowej, później umieszczamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz