sobota, 21 stycznia 2023

Sos wieprzowy z ziemniakami i sałatką.

 


Sos zrobiony z dwóch konserw słoikowych z wieprzowiną, podany z ziemniakami i sałatką z warzyw.

Składniki:

wieprzowina w słoiczkach 2 słoiki (2x330 ml)

suszona włoszczyzna

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 6 szt.

nać selera  1 gałązka

mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki

woda 1 litr

ciemny sos sojowy 1 łyżka

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

papryka słodka 1 łyżka

ziemniaki 8 szt.

sałatka warzywna 1 słoik

Wykonanie:

Mięso wyjmujemy ze słoiczków, kroimy w kostkę. Zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową, gotujemy 15 minut do miękkości warzyw. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w kostkę mięso, sos sojowy, sól i pieprz ziołowy, gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną nać selera i paprykę słodką, chwilę gotujemy i zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą. Po zagęszczeniu gotujemy kilka minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy sos podajemy z ziemniakami i sałatką z warzyw.








Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz