Sos zrobiony z dwóch konserw słoikowych z wieprzowiną, podany z ziemniakami i sałatką z warzyw.
Składniki:
wieprzowina w słoiczkach 2 słoiki (2x330 ml)
suszona włoszczyzna
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
nać selera 1 gałązka
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki
woda 1 litr
ciemny sos sojowy 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka 1 łyżka
ziemniaki 8 szt.
sałatka warzywna 1 słoik
Wykonanie:
Mięso wyjmujemy ze słoiczków, kroimy w kostkę. Zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową, gotujemy 15 minut do miękkości warzyw. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w kostkę mięso, sos sojowy, sól i pieprz ziołowy, gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną nać selera i paprykę słodką, chwilę gotujemy i zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą. Po zagęszczeniu gotujemy kilka minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy sos podajemy z ziemniakami i sałatką z warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz