Kotlety zrobione z mielonego mięsa wieprzowego, ścinek z boczku, szynek i schabu. Kotlety są smaczne podane na gorąco oraz na zimno jako przekąska.
Składniki:
3 kg. mięsa mielonego wieprzowego (ścinki ze schabu, boczku i szynek)
1 duża cebula
1,5 suchej bułki
3 jajka
smalec lub olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek (6 ząbków)
majeranek 1 łyżka
Wykonanie:
Cebulę i czosnek zmielić wraz z mięsem przez sitko 4 mm. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć wodę i rozdrobnioną włożyć do miski z mielonym mięsem. Dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek. Farsz dobrze wyrabiamy, jednocześnie próbując smak. Na rozgrzanej patelni smażymy uformowane z farszu kotlety na rumiany kolor z obu stron. Możemy kotlety użyć do dania obiadowego, jeść z chlebem lub bez chleba, jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz