poniedziałek, 8 maja 2023

Kotlety mielone z wieprzowiny.

 


Kotlety zrobione z mielonego mięsa wieprzowego, ścinek z boczku, szynek i schabu. Kotlety są smaczne podane na gorąco oraz na zimno jako przekąska.

Składniki: 

3 kg. mięsa mielonego wieprzowego (ścinki ze schabu, boczku i szynek)

1 duża cebula

1,5 suchej bułki 

3 jajka

smalec lub olej do smażenia

sól do smaku 

pieprz do smaku 

czosnek (6 ząbków) 

majeranek 1 łyżka

Wykonanie:

Cebulę i czosnek zmielić wraz z mięsem przez sitko 4 mm. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć wodę i rozdrobnioną włożyć do miski z mielonym mięsem. Dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek. Farsz dobrze wyrabiamy, jednocześnie próbując smak. Na rozgrzanej patelni smażymy uformowane z farszu kotlety na rumiany kolor z obu stron. Możemy kotlety użyć do dania obiadowego, jeść z chlebem lub bez chleba, jak kto lubi.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz