sobota, 1 lipca 2023

Rurki z kremem waniliowym.

 


Bardzo smaczne rurki z ciasta francuskiego, nadziane kremem o smaku waniliowym. Polecam do porannej lub popołudniowej kawy. Z podanego przepisu wychodzi 40 rurek.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania

jajko 1 szt. do posmarowania

wiórki kokosowe do posypania

kolorowa posypka

cukier trzcinowy do posypania

kolorowa posypka

krem o smaku waniliowym 1 op.

masło 100 g

mleko 250 ml

Wykonanie rurek:

Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 40 równych pasków, po 20 pasków z opakowania. Paski ciasta nawijamy na foremki. Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi lub inną posypką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 15-20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki delikatnie zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką, ja jako końcówki użyłam foremki od rurek. Krem robimy według instrukcji podanej na opakowaniu. Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej kawy.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz