Bardzo smaczne rurki z ciasta francuskiego, nadziane kremem o smaku waniliowym. Polecam do porannej lub popołudniowej kawy. Z podanego przepisu wychodzi 40 rurek.
Składniki:
ciasto francuskie 2 opakowania
jajko 1 szt. do posmarowania
wiórki kokosowe do posypania
kolorowa posypka
cukier trzcinowy do posypania
kolorowa posypka
krem o smaku waniliowym 1 op.
masło 100 g
mleko 250 ml
Wykonanie rurek:
Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 40 równych pasków, po 20 pasków z opakowania. Paski ciasta nawijamy na foremki. Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi lub inną posypką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 15-20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki delikatnie zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką, ja jako końcówki użyłam foremki od rurek. Krem robimy według instrukcji podanej na opakowaniu. Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz