wtorek, 1 sierpnia 2023

Marynowany schab w słoiku.

 


Stary babciny przepis na marynowanie mięsa w słoikach. Prosty sposób na zamarynowanie schabu do słoiczków. Taki schab bardzo smakuje z chlebem ale także można przyrządzić z niego pyszny sos do ziemniaków. Schab jest oczyszczony z przyrostów, pokrojony w duże kawałki, doprawiony solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz czosnkiem i włożony do słoiczków. Poddany został trzykrotnej pasteryzacji.

Składniki:

schab bez kości i przyrostów 1,5 kg

smalec wieprzowy 400 g (najlepszy jest z wytopu słoniny)

Przyprawy:

liście laurowe 1-2 szt. na słoiczek

ziele angielskie 4 szt. na słoiczek

sól warzona do natarcia mięsa

pieprz czarny do natarcia mięsa

pieprz ziołowy do natarcia mięsa

czosnek do natarcia mięsa

Wykonanie:

Natarte przyprawami kawałki mięsa przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W czasie gdy mięsko się maceruje wyparzamy słoiczki. Wkładamy do każdego po 1-2 listki laurowe i po 4 szt. ziela angielskiego. Po dwóch godzinach smażymy mięso na wieprzowym smalcu do zarumienienia z każdej strony kawałków. Usmażone kawałki mięsa studzimy i ostudzone wkładamy do słoiczków. Włożone mięso do słoiczków zalewamy roztopionym smalcem wieprzowym w którym smażyliśmy mięso. Wycieramy brzegi słoiczków i zamykamy słoiczki. Pasteryzujemy w pierwszy dzień 60 minut, w drugim dniu 40 minut a w trzecim dniu 20 minut. Słoiczki studzimy i wstawiamy do lodówki.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz