Stary babciny przepis na marynowanie mięsa w słoikach. Prosty sposób na zamarynowanie schabu do słoiczków. Taki schab bardzo smakuje z chlebem ale także można przyrządzić z niego pyszny sos do ziemniaków. Schab jest oczyszczony z przyrostów, pokrojony w duże kawałki, doprawiony solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz czosnkiem i włożony do słoiczków. Poddany został trzykrotnej pasteryzacji.
Składniki:
schab bez kości i przyrostów 1,5 kg
smalec wieprzowy 400 g (najlepszy jest z wytopu słoniny)
Przyprawy:
liście laurowe 1-2 szt. na słoiczek
ziele angielskie 4 szt. na słoiczek
sól warzona do natarcia mięsa
pieprz czarny do natarcia mięsa
pieprz ziołowy do natarcia mięsa
czosnek do natarcia mięsa
Wykonanie:
Natarte przyprawami kawałki mięsa przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W czasie gdy mięsko się maceruje wyparzamy słoiczki. Wkładamy do każdego po 1-2 listki laurowe i po 4 szt. ziela angielskiego. Po dwóch godzinach smażymy mięso na wieprzowym smalcu do zarumienienia z każdej strony kawałków. Usmażone kawałki mięsa studzimy i ostudzone wkładamy do słoiczków. Włożone mięso do słoiczków zalewamy roztopionym smalcem wieprzowym w którym smażyliśmy mięso. Wycieramy brzegi słoiczków i zamykamy słoiczki. Pasteryzujemy w pierwszy dzień 60 minut, w drugim dniu 40 minut a w trzecim dniu 20 minut. Słoiczki studzimy i wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz